Trampolinespringen is vreselijk leuk, spannend en ontzettend populair bij kinderen. Op menig verlanglijstje staat vandaag de dag een trampoline dan ook hoog genoteerd.

Tegenwoordig zijn trampolines ook bijna overal te vinden. In pretparken, op campings, bij scholen, op kermissen en dan zijn daar ook nog de trampolineparken die de laatste jaren een enorme opmars hebben gemaakt!

Na de succesvolle camping Trampoline.nl tour in de zomer van 2016 bezocht Music & Sports in samenwerking met Avyna ook dit jaar weer diverse recreatieparken en campings voor dit unieke event. De Trampoline.nl Tour staat voor plezier maar bovenal veiligheid!

Het doel van de Trampoline.nl tour is om de kinderen de juiste technieken aan te leren waardoor ze op een veilige manier trampoline gaan springen. Daarnaast komen er ook echte wedstrijdoefeningen voor in de workshop en wordt er synchroon gesprongen, wat veel prachtige, leuke en mooie momenten oplevert.

Bekijk het filmpje hier:

Zelf een trampoline kopen

Veilig trampoline springen

Mocht je als ouder besluiten een trampoline voor je kroost aan te schaffen, wil je er uiteraard wel zeker van zijn dat de trampoline die je aanschaft ook daadwerkelijk veilig is. Je grootste goed maakt er namelijk gebruik van! Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een trampoline

  • Koop een degelijke, stevige trampoline die voldoet aan de veiligheidsnorm NEN-EN-71-14. Let hierbij met name op de kwaliteit van het staal. Die moet voldoende dik zijn (minimaal 1.8 mm) en een gegalvaniseerde laag hebben (ook de veren van de trampoline) zodat roestvorming is uitgesloten.

  • Een veilige trampoline moet een brede en dikke beschermrand hebben. Deze moet alle veren van de trampoline volledig afdekken zodat eventuele beknelling van vingers voorkomen kan worden. Om een onverwachte val te kunne breken is het van groot belang  dat de beschermrand ook van juiste dikte is. Het meeste geschikte vullingsmateriaal van de beschermrand is weersbestendig Closed-cell foam.

  • Er moet een duidelijke gebruiksaanwijzing worden meegeleverd waarin alle voorzorgsmaatregelen zijn opgenomen.

  • Het springdoek van de trampoline moet waterdoorlatend zijn en moet in het midden voorzien zijn van een markering. Aan een minder ervaren springer kan je dan uitleggen dat dat de meest geschikte plek is om te springen.
  • Kijk of de trampoline een Europees keurmerk heeft en of voldoende garantie op het trampoline frame en onderdelen is inbegrepen.

  • Een trampoline met veiligheidsnet is uiteraard nog veiliger. Meer over trampolines met veiligheidsnetten lees je hier.

  • Wil je helemaal op safe spelen, kies dan voor een InGround trampoline (ingraaf trampoline). 

Waar ga je de trampoline neerzetten

trampoline.nl tour 2017

Om veilig te kunnen trampolinespringen heeft een trampoline ruimte nodig, zowel rondom als boven de trampoline. Plaats je trampoline dus nooit te dicht tegen een schutting, boom of muur aan. Houd dus rekening met een zogenaamde valzone. Dit is minimaal 1,5 meter vrije valruimte rondom je  trampoline.

Het beste is dat die oppervlakte bedekt is met gras of rubberen veiligheidstegels. Zo valt een overenthousiast springend kind dus in ieder geval op een zachte ondergrond. Het grootste gevaar bij trampolinespringen is dat kinderen er vanaf kunnen vallen. Om dit tot het minimum te beperken kun je re voor kiezen je trampoline in te graven. Hiermee verklein je de kans op ongelukken. Maar om de veiligheid optimaal te vergroten is het plaatsen van een veiligheidsnet op je trampoline natuurlijk het veiligst.

Maak afspraken met je kind(eren)

Trampoline springen zorgt voor veel plezierKijk als ouder naar wat je kind aankan. Welke stunts ze wel kunnen en mogen doen en welke nog onverantwoord zijn. Laat ze ook geen stunts doen als er meerdere kinderen op de trampoline zijn.
Voor de veiligheid mag je maar met één kind tegelijk op de trampoline springen. Leg aan oudere kinderen uit dat als er kleine kinderen op de trampoline staan ze extra voorzichtig moeten zijn met springen. Door de kracht waarmee zij springen kan zo’n kleintje makkelijk 'gelanceerd' worden. 

Als je al deze veiligheidsvoorschriften en tips in acht hebt genomen, wensen we jullie heel veel veilig springplezier!